A matí vam obrir els actes amb una trobada al mirador del castell, on vàrem explicar dels passos donats els últims mesos per recuperar aquest indret, i on vàrem agraïr el compromís de totes les persones que empenyen per fer realitat aquest projecte. Amb “El cant de la Senyera” i “Els segadors” va tornar a onejar la bandera que un any més presidirà el punt més emblemàtic del poble.
Al migdia, en Quim Lecina i en Pau Ferrer ens van obsequiar al claustre del monestir amb poemes musicats sobre mites i tradicions catalanes que ens van fer sentir, per uns instants, profundament arrelats al nostre poble i a la nostra terra. Al final, ens van emocionar amb “l’Auca del Castell de Cervià”, una petita meravella en vers que van compondre expressament per aquesta data i que aviat il.lustrarem.
Aquest any, com a novetat, vam preparar una arrossada popular per llepar-se els dits, que gairebé ningú es va voler perdre, va ser un éxit total! i a la tarda, inflables i jocs pels més menuts per arrodonir la festa. Ja de nit vàrem poder veure al claustre l’obra “Les Fenícies”, una tragèdia grega que ens van oferir Quart i Acció, i que ens va permetre gaudir, després molts anys, d’una vetllada de teatre clàssic a Cervià de Ter.
Durant l’acte institucional del matí es va fer pública la històrica donació dels drets sobre 2/3 parts de la ropietat del castell i la Torre de les Hores que a principis d’abril van fer de manera altruïsta els germans Joan i Pilar de Fonsdeviela Abulí en favor del poble de Cervià de Ter.
Aquest fet -que mereix tot el nostre agraïment i un sentit homenatge- ha permès després de gairebé deu segles d’història, que l’Ajuntament esdevingui titular dels dos monuments històrics més rellevants que tenim: el monestir de Santa Maria i el Castell de Cervià.
Per la seva antiguitat, i per haver estat testimoni d’una época que ha marcat profundament el paisatge monumental del nostre poble, les restes del castell tenen un gran valor cultural i arqueològic, però també en tenen –i molt- des del punt de vista històric i sentimental.
Aquesta donació representa a més, un primer pas fonamental perquè en els propers dos anys pugui desenvolupar-se un projecte per recuperar i posar en valor les restes i els vestigis del recinte sobirà del castell que es conserven dalt del turó i que de moment se sap que ocupen una superfície aproximada d’uns 800m2, tot i que la finca cedida en té més de 3.200m2.
En una primera fase, es vol posar en valor aquest espai, amb un projecte redactat per la Universitat de Girona i el paisatgista Martirià Figueras, per tal de transformar mica en mica tot el conjunt en un espai excavat, accessible i museïtzat que permeti entendre les diverses funcions i estances que el castell tenia des del punt de vista residencial i defensiu, i que estigui preparat per poder acollir visites guiades, escoles, etc.
Gràcies a la col.laboració i a l’implicació constant d’Abertis-Autopistas amb aquest projecte, és previst que sigui aquesta empresa -present com sabeu al nostre terme municipal- la que finançïi íntegrament els treballs de restauració amb fons provinents de l’1% cultural com a conseqüència de les obres d’ampliació de l’autopista AP-7.
Han estat gairebé dos anys d’esforç, treball i capteniment de la nostra associació i de l’Ajuntament de Cervià de Ter per lligar caps i poder atreure aquesta important inversió que ara, per fí, pot començar a donar els primers fruits… Una excel.lent notícia pel nostre poble en un moment de gran dificultat per finançar tot tipus de projectes, especialment els de caire cultural.